Anyák napja tavaszi vásárral


Szombaton, 2018. május 12-én lesz az anyák napi ünnepség és egész napi tavaszi vásár a helyi sportpályánál. A műsorban fellépnek a helyi szlovák alapiskola, Margaréta néptáncegyüttes és a szenci zeneiskola diákjai. Minden kedves anyukának, nagymamának és a családoknak kellemes időtöltés lesz.
A nap folyamán a tavaszi vásáron helyi vállalkozók, szervezetek és ügyes kezű egyének kínálják majd a portékájukat. Mindenki találhat megfelelő ajándékot anyukájának, nagymamának. Miközben a frissítő is biztosítva van – akár ebédelni is lehet a helyszínen, mivel a vásár már délelőtt indul.
fileVásári meghívó (342 KB)

Legfiatalabb polgáraink


Tavaly a második félévben 37 gyermek született, ebből 18 lány és 19 fiú. Évente kétszer van névadó ünnepség a községben, ekkor mindenki beiratkozik a helyi krónikába. Az ünnepségen a helyi óvodások is fellépnek.  

A Kis-Duna éberhardi ágának revitalizálása


2018.5.1.
A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (Slovenský vodohospodársky podnik) pozsonyi üzeme a Kis-Duna és ágrendszere revitalizálását tervezi - egy hallépcsőt az újfalusi töltésnél. A cél a folyó teljes hosszát akadálymentesíteni a vízi élőlények számára. A hallépcső feladata a szabad vonulás által elősegíteni a halak és egyéb vízi élőlények szaporodását és az örökítő anyag keveredését a folyó egészében. A terv része  az éberhardi ág újraélesztése és az egész évben történő állandó áramlás biztosítása. A technikai intézkedések, úgymint az éberhardi ágba történő vízleválasztó és az ehhez tartozó kerülőág kialakítása, a nagytérfogatú vízáteresztő, avagy az öntözőcsatorna bemenetéhez építendő töltés a mostani meder természetes alakjához van tervezve, ill. figyelembe lettek véve az élőlények természetes búvóhelyei is. A felújítás becsült költsége kb. 7 millió euró, a revitalizációs munkálatok megkezdése 2019 utolsó negyedévében történik.
fileHallépcső tervezet (288 KB)

Alapiskolai beiratkozás


2018.4.11.

Április 9-én zajlott az alapiskolai beiratkozás a helyi iskolába, ahová 55 gyermek jelentkezett. Így a 2018/19-es tanévben három elsős osztálya lesz a helyi szlovák tannyelvű iskolának, ebből kettő a Višňová és egy a Školská utcákon. Továbbá a két negyedikes osztály helyszűke miatt a helyi szakközépiskola épületébe kerül. Ezeket a helységeket a község Pozsony megyétől veszi bérbe, fokozatosan pedig további helységet is a tervezett felső tagozat számára.

Iskolaügyek


2018.4.4.
A tavalyi beiratkozáshoz képest az idén már három elsős osztályra lesz igény. A negyedik osztályban 24 gyermek végez. A szülők számára fontos kérdés, hogy gyerekeik hol folytatják majd tanulmányaikat – helyben vagy a szomszédos Fél község intézményében. A dunahidasi alapiskola helyszűke miatt már tavaly sem tudott felvenni más diákokat a helyieken kívül. További információk  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25


Kérdezzenek / Írjanak nekünk

Tisztelt polgárok, itt írják meg a polgármesterasszonynak és a képviselő-testületnek szánt véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat és kérdéseiket. A kérdéseikre, felvetéseikre folyamatosan válaszolunk. Az érdekes és a nyilvánosság számára fontos témákat feltüntetjük a „Postaláda“ című rovatunkban.

Postaláda

bullet
készül...

Reklám

Itt lehet az Ön cége logója és reklámja is. Érdeklődés esetén írjon a email címre.